tiistai 27. lokakuuta 2015

Veden voima

Ihmisen elimistöstä noin 60%:a vettä. Elimistö tarvitsee nestettä n. 2000–2500 ml vuorokaudessa, niistä 1000–2000 ml tulisi nauttia juomalla. Vettä tarvitaan elimistön eri toimintoihin ja se pitää mielenkin virkeänä. Kuumalla ilmalla ja sairastaessa vedentarve lisääntyy. Liikunta lisää vedentarvetta noin 0,5–1,5 litraa liikuttua tuntia kohden, mutta alle tunnin liikuntasuorituksen aikana ei tarvitse juoda. (Helsingin Sanomat, Valtion ravitsemusneuvottelukunta)

Vuonna 1985 Suomessa laskettiin olevan 187 888 järveä ja lampea. (Helsingin Sanomat)

Vesi on käytetty symboli uskonnoissa ja taiteessa. Pikaisella googlettamisella löytyi viittauksia puhdistamiseen ja puhdistautumiseen, feminiinisyyteen ja kaaokseen, uudestisyntymiseen ja kuolemaan. Aihe on mielenkiintoinen, mutta en halua nyt syventyä tähän tasoon tällä kertaa.

Eilen kärsin maanantaimasennuksesta. Olin valmis ja halukas hautautumaan peittoihini, en olisi tahtonut mennä ulos, enkä tavata muita ihmisiä. Aamun ja päivän puuhastelut eivät saaneet minua muuttamaan mieltäni. Illalla jouduin vastuuseen aiemmin tekemästäni lupauksesta. Jouduin taas ulos –tällä kertaa uimaan ja saunomaan.

Rauhaniemen kansankylpylä.
Tällä kertaa emme kuitenkaan uineet siellä.
Lähdin alistuneena matkaan. Matka perille oli pimeä ja hikinen. Pulahdin heti uimapukuun päästyäni veteen. Se oli yhdeksän asteista, lämpimämpää kuin edelliskerralla. Nilkkoihin iski kylmäkipu ja kiirehdin saunaan. Toisella kerralla uin jo kauemmin eikä luihin enää sattunut. Kolmannen kerran jälkeen päässäni hieman pyöri. Verenpaineen vaihtelua? Vai olisiko päässä pitänyt kuitenkin olla pipo? Neljännellä kerralla olo oli mitä mainioin. Tunsin kuinka energiavirta syöksähteli sormiin, varpaisiin, silmiin, ajatuksiin. Oli helpompi hengittää. Olin päihittänyt maanantain. 

Avantouintia harrastaa Suomessa noin 100 000 henkilöä. Se ei sovi sydänsairaille ja joidenkin lähteiden mukaan myös astmaatikkojen tulisi välttää sitä. Avantouinnin seurauksena adrenaliinitaso tasapainottuu ja mieli virkistyy ja rauhoittuu. Stressi jää avantoon, koska ihminen käyttää stressihormoninsa taisteluun kylmäkipua vastaan. Avantouinti vapauttaa elimistössä endorfiinejä ja kortisolia, siksi se lievittää kipuja ja tuo mielihyvää. Useille se saattaa aiheuttaa jopa positiivista riippuvuutta. 20 sekunnin avantokäynnin jälkeen keho joutuu kuluttamaan energiaa lämpötilan palauttamiseen. Työ vastaa 15-20 minuutin porraskävelyä. (Hyvä Terveys, Helsingin Sanomat, Yle)

Olen harrastanut avantouintia epäsäännöllisesti aikaisempina talvina. Epäsäännöllisesti ja tyhmästi. Ensimmäinen ja ainoa avantokerta on saattanut olla keskellä talvea. Kylmä kesä ajoi minut harrastamaan uimista saunomisen kera. Tänä kesänä uinkin enemmän kuin muina kesinä. Baareissa vietettyjen viikonloppujen jälkeen oli ihana mennä puhdistautumaan synneistä kylmään veteen. Uiminen jatkui pitkälle syksyyn. Vesien jäähtyessä vedessäoloaika piteni. Kehityksen pysäytti flunssa, mutta sen jälkeenkin kylmänsietoni on ollut ihan toista luokkaa. Ja kyllä, minäkin taidan olla hieman riippuvainen veden tuomasta autuudesta. 

Horoskooppimerkiltäni olen vesimies. 


Lähteitä:

Järvien määrä ollut Suomessa kunnia-asia
http://www.hs.fi/tiede/a1415594390575

Voiko vettä juomalla laihtua?

Avantouinti kuluttaa kaloreita yhtä paljon kuin portaiden nousu

Avantouinti ei ole riskitön harrastus

Avantouinti -rentoutta ja kylmäkaraisua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti